Kozarački kuhar

Jadnostavni ,brzi i ukusni recepti ........... Hvala vam na posjeti ! K.Emira

23.03.2010.

Kuruza /Kukuruza

Potrebni sastojci :

-kukuruzno brasno

-malo psenicnog brasna

-malo secera

-vrela voda

Ja za  kuruzu /kukuruzu srednje velicine ja upotrijebim ca .1 kg brasna .

Kukuruznom brasnu dodati otprilike 2-3 kasike psenicnog brasna i jednu veliku kasiku secera te umjesiti vrelom vodom . Sacekati da se malo ohladi i tijesto dobro izraditi . Zatim tijesto staviti u pomasten pleh (ili jos bolje u zemljeni skrip :)) prekriti najlonskom folijom ii pustiti da odstoji par sati .

Taj proces stajanja nasi stari su zvali polezacenje :).

Peci na oko 200° otprilike 1,5 do 2 sata .Preporucljivo je da  kuruza  bude deblja jer se prilikom pecenja stvori prilicno debela kora.

Meni licno je najukusnija sa svjezim jogurtom i kajmakom .

Mmmmmmmmmm  :)

Prijatno !!!

 

10.09.2009.

Riza -gulas-crveni kupus

Potrebno:
250 g mljevenog junećeg mesa
jedna mrkva,velika glavica crvenog luka
200-300 ml juhe od povrca,200 g pirea od paradajza ( paradajz sos)
maslinovo ulje,zacini,
crveni mladi kupus,riza


Nacin pripreme:
Očišćeno povrće (mrkvu i luk)narežite i przite na 3-4 kasike maslinovog ulja. Dodajte meso i propržite ga dok ne dobijete lijepu smeđu boju.
Prelijte  juhom i pustite da kuha  na laganoj vatri. Posolite i pobiberite po vašem ukusu te dodajte origano prije nego dodate  pire od paradajza . Smanjite vatru i poklopite.
Kuhajte otprilike sat vremena, pazeći da umak ne zagori ,po potrebi povremeno dolijte juhom.
Otklopite i pustite da se umak zgusne. Umak ne smije biti prerijedak.

Kupus narendajte i przite na laganoj vatri dok ne omeksa ,zatim ga zacinite i dodajte malo vrhnje .Servirajte uz rizu ,krompir ili tjesteninu .

Prijatno !!!

 

01.09.2009.

Pire Krompir sa Curry sosom i kuhanim jajima

Jedan juce isproban recept iz knjige "Specijaliteti sa jajima ".

Jednostavan je,prilicno brz i ukusan .

Za 4 osobe potrebno je :

350gr mrkve,750 gr krompira,jedna glavica luka,so

8 jaja,40 gr putera,30 gr brasna,1-2 kasike (male) Curry-ja,

600 grama bujona(ili u vodi istopljene kocke za juhu sa povrcem ) ,100 gr slatke vrhnje,biber


Nacin pripreme :

Mrkvu operite,ocistite ,isjeckajte na kolutice i skuhajte u slanoj vodi .Krompir skuhajte i napravite od njega pire.Jaja skuhajte i presjecite na pola.Na puteru isprzite luk  zatim ga pospite brasnom i Curryom i ,malo izmjesajte i prelijte  sa bujonom i slatkom vrhnjom uz stalno mijesanje.Nakon par minuta kuhanja dodajte  mrkvu .Servirano pospite sa malo svjezeg persuna ili ukrasite po sopstvenoj zelji.

Ljubitelji mesa naravno uz ovo ce uzeti komad mesa ,a ja sam servirala sa przenim mladim kupusom,kojem sam nakon laganog przenja dodala malo slatke vrhnje i zacinila.


 

19.06.2009.

Da se pohvalim :)

 

Moja kcerka(13 god.) je jucer pripremila svoju prvu pogacu :).

Radila je po mom receptu ,a ovako je izgledala :)

http://kozarackikuhar.blogger.ba/arhiva/2006/05/23#257349


02.05.2009.

Sladoled ,da otvorimo sezonu :)

Potrebno:
Sladoled Vanilija i cokolada(kolicina po zelji)
500-600 gr svjezih jagoda
3 kasike secera
par kocki cokolade



 
Nacin pripreme:
 
Oprati jagode i ostaviti za dekoraciju onoliko komada za koliko osoba pripremate desert.Ostatak jagoda isjeckat sitno,te kuhati sa secerom oko 10 min. na srednjoj temperaturi.
 
U medjuvremenu pripremiti kugle sladoleda.Pored njih sipati vruc kompot od jagoda,na koji stavimo 1-2kocke cokolade. Dekorirati sa svjezim jagodama.Sluziti odmah :) Prijatno!

31.03.2009.

Piletina sa povrcem

Potrebno :piletina,paprike,tikvice,patlidzan,mrkva,maslinovo ulje,zacini,vrhnja.



Pile zaciniti i premazati maslinovim uljem .Povrce izrezati  na komade srednje velicinie ,zaciniti i takodjer preliti maslinovim uljem .
Peceno zaliti  vrhnjom .Prijatno !!!

27.02.2009.

Krem supa

Potrebno :

 1/2 glavice karfiola (srednje velicine)

1/2 glavice brokule

4-5 krompira srednje velicine

1l vode ,100 ml vrhnje za polijevanje i 1 kasika guste vrhnje

zacini (ili dvije kocke za juhu od povrca) ,malo putera

Nacin pripreme :

Namirnice ocistiti oprati i staviti skupa sa  zacinima i vodom da se kuhaju .U pretisu je dovoljno 15-ak minuta .Skuhanom povrcu dodajte puter,i vrhnju i izmiksajte/ispirirajte .Pospite sa isjeckanim persunom i srevirajte :)

Prijatno !!

Supa je veoma jednostavna i brza za napraviti a ukusna i naravno ZDRAVA :)

18.01.2009.

..................

24.11.2008.

Panzerotti

Potrebno :

1kg brasna ,1 kocka germe

1 kasicica soli,4x mozerella ,

4x oguljeni paradajz iz konzerve

Od brasna soli i germe sa toplom vodom umijesiti tijesto i pustiti da stoji oko 2 sata .Tijesto razviti ,isjeci krugove ca.10-15 cm presjeka , i puniti sa izrezanom mozarelom i paradajzom .Malo posoliti i pobiberiti.Premotati krugove na pola i rubove pritisnuti vilicom kako  punjenje prilikom pecenja nebi iscurilo .Prziti u vrelom ulju ili peci u rerni :)

Punjenje se moze zamjeniti i sa sa spinatom ,mljevenim mesom,krompirom .........sirom itd.

Prijatno !!!!

24.11.2008.

Burek ispod saca

        

Kilogram juneceg mesa od buta sitno isjeckati satarom na sjecalici. Na kravljem maslu proprziti dvije glavice crvenog luka i isjeckano meso. Pobiberiti i posoliti. Filovati jufke, srolati u tanke vrpce - uckure i slagati u bakrenu tevsiju ukrug. Peci ispod saca. Kad je burek pecen, zaliti sa malo vruce slane vode. Na kraju zacvrknuti kravljim maslom.

Pripremila :Azra-Pemba

24.11.2008.

Kajmak baklava

Potrebno je:

-frtalj kravljeg masla
(Sa svjeze neuzvarene verenike koja je prenocila skine se pavlaka. Stavlja se u stap i dospe hladne vode. Mete se u stapu dok se ne pocnu praviti grudvice. Sadrzaj se izlije u veliki sud. Grudvice isplivaju na povrsinu. Kasikom se valjaju i pravi se velika grudva- puter. Ostatak je mlacanica koja je jako zdrava za pice narocito ljeti.
Kravlje maslo je ustvari prociscen puter. Puter se topi na tihoj vatri sve dok se ne dobije tecnost zlatmo-zute boje(dobro paziti da ne zagori). Procijediti kroz tanku krpu u kavonoz(staklenu teglu).
Treba biti jako oprezan sa vrucim maslom.



14 jufki: 1 kg mehke nule, malo ulja, malo soli, tople vode i jedno jaje i malo niseste za posipanje
Izradjeno(namladjeno) tijesto razdijeliti na 14 kolacica. Razviti kolacice u tanke jufke (ko cigaret papir) i malo prosusiti.

4 tavana(kore) slatkog kajmaka. Svjeze pomuzeno mlijeko- vereniku procjediti, prokuhati, razliti u cetiri suda prilicno iste velicine kao i tevsija u kojoj cemo praviti baklavu. i ostaviti preko noci na toplom sporetu da se ukajmaci.

- 1 kg oraha samljeti
- 3 kasike meda
- agda (kilogram i po secera, 1 litar vode, 1 limun)

Pomascenu tepsiju promjera 60 cm prekriti sa 3 jufke i posuti orasima. Zatim ponovo tevsiju prektiti jufkom pa jednom korom kajmaka i dalje naizmjenicno: jufka, orasi, jufka, kajmak i na kraju 3 juke sto je ukupno 14 tavana jufke, 5 tavana oraha i 4 tavana kajmaka. Izrezati baklavu na ?kusove ili dilume?. Svaku jufku pomastiti maslom. Baklavu peci u pocetku na jakoj vatri dok se malo zapece. I dok se baklava pece na smanjenoj vatri napraviti agdu. Kad je baklava pecena prvo je preliti medom (da se ne uvrce najgornji tavan jufke) i na kraju polako polijevati agdom izmedju diluma, poklopiti je i ostaviti da se ohladi.

Za vas pripremila :Azra-Pemba (Kajmak baklava je orginalni sipovacki recept moje mame Hajrije )

29.10.2008.

Bumbar

Potrebno je:
- jedna jagnjeca maramica
- jagnjeca iznutrica: bijela dzigerica, crna dzigerica, srce
- biber, mrkva, lorberov list, persun, celer, aleva paprika, ukuhani paradajz, luk crveni, cesanj bijelog luka,solja rize, so


Skuhati jagnjece iznutrice. isjeckati na male kockice. Skuhati rizu. na maslu proprziti isitno isjeckanu glavicu crvenog luka.
Jagnjecu maramicu prepoloviti i potopiti u mlaku vodu. Sve pobrojano sastaviti, izmijesati. Izvaditi kosuljicu iz mlake vode, ocijediti.
Na polovinu kosuljice se stavi polovina nadjeva, krajevi kosuljice se premotavaju gore i to tako da kad se okrene dobije se zamotuljak -okrugla polulopta.
Zamotuljeke staviti u zemljanu tavu i peci.

Za vas pripremila : Azra-Pemba

29.10.2008.

Kibbeh

Sastojci za 4 osobe:
Osnovna smjesa
350g bulgur,350g mljevenog mesa
1 kasikica soli,1 veci luk
1 solja jako hladne vode ( za mazanje ruku kod oblikovanja )
1/2 kasikice mljevenog cimeta
1/2 kasikice 7 spices (biber,koriander,piment,kim,karanfil itd.)
Fil:
300g mljevenog mesa,4 kasike ulja
2 veca luka,1/2 kasikice mljevenog crnog pipera
po zelji soli,malo cimeta,malo mljevenog kima
oko pola litra ulja za przenje,muskat,djumbir
piment,crni piper,cimet
mahlab ( neznam na nasem:) ),klincic

Priprema
Dobro operite bulgur i potopite ga u hladnoj vodi i ostavite
10 min. da nabubri.
Kad je gotovo dobro sakama istisnite svu tekucinu,sto vise mozete.
Stavite ga u vecu posudu.
Luk isjeckajte sto sitnije mozete i dodajte ga u posudu sa bulgurom.
Dodajte 350g mesa,dodajte zacine i dobro rukama sve promjesajte da dobijete jednolicnu smjesu.
Pokrijte posudu sa vlaznom krpom i ostavite u frizider 30minuta.
Fil:
Luk sitno isjeckajte,malo posolite i proprzite na ulju dok postane staklast.
Dodajte mljevenog mesa,zacine,posolite i przite dok bude gotovo.
Ponjole ispecite na tavi bez ulja i umjesajte u fil.
Ostavite da se ohladi.
Smjesu izvadite iz frizidera.
Ruke umocite u hladnoj vodi i uzmite meso,otprilike kao lipticu za golf i dobro je rukama oblikujte,prstom napravite udubljenje,formu od okruglu promjenite u ovalnu,pazite zidovi da budu otprilike iste debljine.
U udubljenje stavite fil,koliko moze stati i zatvorite otvor i pazljivo oblikujte ovalnu formu.
Naravno zbog udubljenja i punjena filom “loptica” ce se povecati,bice otprilike kao malo vece jaje.
Ponavljajte postupak dok ne potrosite svu smjesu.
Dok radite stalno ruke umacite u hladnu vodu.
Pecite u vrucem ulju dok dobiju ljepu braon boju.I stavljajte na papir da upije visak masnoce.
Posluživanje
Odlicno prija uz salatu,ili jogurt.
Mozete isto kao prilog dodati i przeni krompir,pita hljeb….kako ko voli.

 

Za vas pripremila : Mura S.
 


Noviji postovi | Stariji postovi

Kozarački kuhar


Galerija mojih radova :

Izbor slanih jela
-Kvrguša-
Burek
Bumbar
Bumbar 2
Bosanski grah
Bamja
Bečka šnicla
Bihaćka japrak sarma
Brzi obrok
Bosnaski lonac
Buredžici
Burek na drugi način
Brza pasta
Cordon bleu
Cvijetaca sa sosom od jogurta i curryja
Ćevapi
Ćevap od teletine
Ćufte u sosu
Ćora pita
Ćopana kljukuša na hercegovački način
Dolmljeno pile
Domaći somun
Dip sa artičokama i špinatom
Domaći integralni hljepčići
Đuveđ
Esidov somun
Frikadele sa tikvicama
Goveđi gulaš sa krompirom
Gulaš na moj način
Gulaš iz rerne
Goveđe rolnice u sosu od peršuna
Gulaš sa paradajzom
Goveđi biftek
Hrenovke u tijestu
Hrenovke u lisnatom tijestu
Irski Potato-Cakes
Imam baildi
Italijanski ciabata kruh
Jagnjetina sa senfom
Karniyarik( Turski specijalitet)
Kuhane šparoge
Kibbeh
Kljukuša
Kifle
Krompir u foliji
Krompir sa slatkom vrhnjom
Krompir sa pilećim filetima
Krompir sa peršunom
Kuhana teletina s povrćem
Kuhani kelj
Krompir paprikaš sa piletinom
Kosovske ćufte
Kus-kus
Köfte
Kobasice sa kiselim kupusom
Klepe/kulaci
Krajiška obaruša
Lahmacun -turska pizza
Lisnata pogača
Lepine sa kajmakom
Lazanje s mesom i šampinjonima
Maslenica
Mantije
Maslenica sa mesom
Masna pogača
Makaroni sa špinatom
Mesne kuglice
Medaljoni od krompira
Musaka sa špinatom
Musaka od patlidžana
Musaka sa jagnjetinom i krompirom-Engleska
Norveški krompir
Pastitsio-Grčka musaka
Punjeni paradajz
Pljeskavice
Palačinke
Punjeni šampinjoni
Pileći döner-kebab
Pile sa parmezanom
Pizza sa tunjevinom
Pizza štange sa tunjevinom
Pizza sa sardelama
Pureća prsa
Punjeni krompir
Pečeno pile sa povrćem
Pile punjeno rižom
Punjeni krompir
Pogača
Pletenice
Pogačice sa špinatom
Punjene paprike I
Punjene paprike II
Punjene tikvice -zukini
Piletina na kineski način
Piletina na Arapski način
Pita krompiruša
Pita sa mladim kupusom
Pileće šnicle sa sirom
Pileći paprikaš
Pileći bataci sa prasom
Piletina ala Tatjana
Pura-palenta sa povrćem
Pohovani sendvič
Pohovana cvjetača
Pohovani patlidžan
Prokulice
Potkriža
Prsten od riže
Pečena dolma
Prženi krompir
Punjeni krompir sa spinatom
Ribani krompir
Rezanci sa feta sirom i cheri paradajzom
Riža sa piletinom
Riža sa kuhanim povrćem
Riža sa graškom
Riža sa ćuftama i povrćem
Riža sa curry piletinom
Riža sa keljom i piletinom
Rižoto sa kobasicama
Rižoto sa mrkvom i mesom
Riža sa safranom
Rižoto sa pilećim prsima
Rösti(švicarski specijalitet)
Ramazanski somun
Riza sa cuftama i graskom
Rolat od razljevaka sa mesom
Ramazanske kore
Sarma
Sataraš
Sultanova riža
Slovenački gulaš
Slana torta "fildžan"
Sogan dolma
Somun
Senegalska riža
Slani palačinci
Sigara börek sa sirom (Turska)
Sirnica u kolače
Somun sa makom
Šareni burek
Španska kokoš sa paradajzom
Špagete sa pećurkama
Špagete sa špinatom
Špagete sa brokulom
Špinat sa jajima
Špinat u lisnatom tijestu
Štapići sa kimom
Topa
Tajlandska piletina
Teleći gulaš sa rižom
Teleća jetra
Teletina sa kuhanim krompirom i povrćem
Tikvice
Tijesto za pizzu + crnac kolac
Torteloni sa sosom od sira
Travničke punjene paprike
Teleći kotleti
Tijesto za pizzu
Turski pilav
Tost sa jajima i bjelim lukom
Tunjevina sa kukuruzom
Uštipci sa germom
Uštipci sa parizerom i sirom
Uštipci punjeni mesom
Ukusna riža
Vezirske mahmudije
Zapečene pileće šnicle
Zapečeni poriluk-prasa
Zapečeno povrće
Zapečeni krompir sa kobasicama
Zacinjeni krompir sa parmezanom
Zapečeni kruh sa paradajzom
Zeleni pire
Zapeceni krompir sa salatom od tunjevine
Zeljanica
Zapečeni krompir

Supe i čorbe
Begova čorba
Supa sa povrćem
Čorba sa koprivom
Domaća supa
Dijetalna čorba sa kupusom i krompirom
Goveđa čorba sa paradajzom
Krem supa od šampinjona
Kuhanje sa prokulicama i krompirom
Krem supa od graška
Pileća juha
Supa sa šparogama
Supa sa cvjetačom
Supa sa špinatom
Trahana/tarhana

Umaci-sosovi-marinade
Sos sa pilećom bjelinom
Sosovi za salatu
Sos sa teletinom i šampinjonima
Umak bolonjez

Salate
Sosovi za salatu
Brza sendvič salata
Francuska salata
Grčka salata sa feta sirom
Krompir salata sa hrenovkama
Kajmak salata
Lagana salata sa piletinom
Mješana salata
Paradajz sa mocarelom
Salata od karfiola
Salata sa kineskim kupusom
Salata sa tunjevinom
Salata sa tjesteninom i maslinama
Salata sa cvjetačom
Salata sa tjesteninom
Salata sa krompirom i salamom
Vitaminska salata

Zimnica
Ajvar
Domaća kisela salata od cvekle
Kisela salata / turšija
Kiseli kupus
Slatko od dunja
Šarena salata- Kanitina

Jela sa roštilja
Preliv za roštilja
Pileća krilca sa roštilja
Sardina sa roštilja
Rostilj


Riba i plodovi mora
Pržena riba
Pohovani šaran
Riba sa rižom i povrćem
Riba u tepsiji
Riblji fileti u lisnatom tijestu
Šaran na krompiru

Recepti za vegetarijance
Gulaš od gljiva
Krompir na švicarski nacin
Šampinjonske šnicle
Vegetarijanski ručak

Izbor slatkih jela
Ananas torta
Amelin kolač
Ahmedije
Amelina vikend torta
Bounty torta
Banana kolač
Banjalučka baklava
Baklava sa suhim šljivama
Bijeli brijeg
Bijele šnite
Brzi kolač sa šljivama
Brzi kolač sa čokoladnom glazurom
Brza voćna torta s keksom
Brza voćna torta
Bosanski lokum sa orasima
Brzi kolač sa vanilijom i šlagom
Banane sa čokoladom i šlagom
Banana split
Breskve u lisnatom tijestu
Coca-cola(Mekka-Cola) kolač
Capućino srca
Čokoladne kocke
Čokoladna torta
Čupavci
Čupavci II
Čokoladne krofne
Čajni keks
Čokoladno voće
Domaći med od maslačka
Dunavski valovi
Desert od trešanja
Đul-pita
Hurmašice
Halva
Jednostavan kolač od maka
Jednostavna torta
Jogurt sa medom
Jogurtov kolač
Kolač na metre :)
Kolač sa jabukama i grizom
Kolač sa trešnjama
Kasato kolac
Kugle sa smokvama
Kadaif sa bananom
Krem šnite
Krem šnite sa bananom
Kolač sa kokosom
Kremasti kolač sa bananom
Kiflice sa džemom
Kukuruzne hurmašice
Krofne
Kolač sa šljivama
Kolač sa rogačem
Kolač sa plazmom
Kolač sa limunom
Kolač sa keksom
Kolač sa ribanom čokoladom
Kolač sa fantom
Kolač sa grožđicom
Lagane oblatne
Ledene kocke
Lagani i brzi kolač
Ledena torta
Lagani kolač
Mančmelov
Mađarica kolač
Muffins
Moj pokušaj :)
Moja jednostavna torta
Nussecken
Nahlina torta sa džemom
Pašinicin kolač od mrkve
Philadelphia užitak
Pržene banane
Pita sa jabukama
Pužići
Pužići sa venilijom
Pletenica sa grožđicama
Pijesak torta
Rafaelo kuglice
Ruska torta
Rolada sa kokosom
Ružica
Sacher torta
Sočni čokoladni kolač
Šah rolat
Štrudla
Švarcvald torta
Tufahije
Tulumbe
Turske hurmice
Tavuk gogusu-Turska
Tiramisu
Trostruki uzitak
Torta sa jabukom
Torta od trešanja
Torta sa mrkvom
Torta od malina
Torta Pavlova
Torta sa pudingom
Torta od jagoda i badema
Tirit za baklavu
Uštipci sa grožđicom
Voćni kruh
Voćni desert
Voćna salata
Vanilice sa orasima
Vildanin rolat
Vikend šnite
Žerbo ploške

Sladoledi
Ljetni užitak
Sladoled od jagode
Sladoled sa prelivom od malina
Vanila sladoled sa malinama

Kompoti i napitci
Ajran
Domaći sirup od grožđa
Napitak od jagoda
Indijski čaj sa mentom
Iftarsko šerbe
Kompot od jabuka
Kompot/hošaf od suhog voća
Limunada
Limunada na moj način
Mliječni napitak
Osvježavajući mango napitak
Sirup od zove
Sok od jabuke i mrkve
Voćni napitak

Mali savjeti
-Dekoracija stola
-Dekorativni detalji
-Dekoracija jela
-Kuhinjske mjere
-Kako obični recept pretvoriti u dijetalni
-Hrana i zdravlje
-Mali savjeti
-Načini upotrebe kuhinjske soli
-Pozitivno dejstvo začina i biljaka
-Preračunavanje američkih mjera
-Savjeti domaćicama
-Tradicionalni način serviranja hrane
-Ucinite vasu trpezu privlacnom
-Trpeza II
-Vitamini

Image Hosted by ImageShack.us

"Čovjek nije napunio posude gore od svog stomaka. Dosta mu je nekoliko zalogaja koji će mu ispraviti njegova leđa ( i ojačati ga ), a ako baš mora da malo više jede, pa trećinu stomaka neka napuni hranom, trećinu vodom, a trećinu neka ostavi za dušu ( da može nesmetano disati)."-Hadis

Rado posjetim


BROJAČ POSJETA
2847112

Powered by Blogger.ba