beats by dre cheap

Hrana i zdravlje

Je li kora citrusnih plodova zdrava?
Pri konzumiranju citrusnih plodova, njihova kora se ljušti i baca, čime se zapravo uništava nevjerojatan izvor dragocjenih zaštitnih tvari (vitamina C, bioflavonoida, kalcija itd.). Dobri poznavatelji namirnica stoga će koru naranče, limuna i tangerine osušiti na suncu i naribati u kolače kako bi se najveći dio tih tvari spasio.


Što je zdravije - tamna ili svijetla čokolada?
Boja čokolade mjeri se postocima dodatka kakaovca u smjesi - što ga čokolada više sadrži, tamnija je i obratno. U bijeloj čokoladi kakaovca nema. No, s dodatkom kakaovca mijenja se i aroma. Standardna čokolada za kuhanje ima oko 40% kakaovca i neusporedivo je zdravija od mliječne (svijetle) čokolade jer sadrži obilje zaštitnih polifenola (flavonoida).

Je li hrana iz mikrovalne pećnice zdrava?
Obrada namirnica ultrakratkim valovima bitno se razlikuje od svih ostalih termičkih obrada jer mijenja molekularnu strukturu. Mikrovalna pećnica je prvenstveno namijenjena odmrzavanju i podgrijavanju, pa svatko tko očekuje više - griješi. Premda je generator valova sada usavršen, još uvijek nije moguće ispeći namirnice tako da budu kao one iz pećnice. Zasad nema stručnih izvještaja o štetnom djelovanju na zdravlje, pod uvjetom da se mikrovalna pećnica koristi prema naputku proizvođača.

Je li banana s crnom pigmentacijom zdrava?
Sve voće, a banana posebno, podliježe procesu zrenja, koje se očituje na razne načine. Banana umjetno dozrijeva u skladištima i kad postigne maksimalno žutu boju, ide na tržište. Za kratko vrijeme, pod utjecajem enzima dolazi do tamne pigmentacije, koja, ovisno o vanjskoj temperaturi, brzo napreduje. Cijena automatski pada jer ljudi misle da su takve banane manje vrijedne. Naprotiv, to je znak zrelosti i tek tada ona postaje slatka (ukoliko nije natučena). Dakle, sve dok kora banane nije oštećena, banana je vrlo zdrava namirnica.

Koja namirnica ima najviše C vitamina?
Tropska višnja Acerola sadrži oko 1800 mg C vitamina na 100 g proizvoda i zato sok ove namirnice koriste američki piloti. Ima divljih voćki koje sadrže i više C vitamina, ali takvo voće se komercijalno ne koristi i ne prerađuje. Acerola se često koristi u tabletama C vitamina kao poseban dodatak (aroma).

Postoje li zamjene za bjelančevine?
Ne postoje, ali budući da su bjelančevine građene od aminokiselina, od kojih organizam neke ne može sam izgraditi (esencijalne aminokiseline), postoje preparati s povišenom koncentracijom takvih aminokiselina. Time se smanjuje šteta ako bolesnik iz određenog razloga sam ne može unijeti dovoljno bjelančevina i esencijalnih aminokiselina.

Zašto je osušena korica naranče i limuna ne samo ukusna, nego i zdrava?
Umjesto da koru citrusnih plodova nakon ljuštenja bacite, osušite ju i kasnije koristite za kolače, jer se u njoj krije pravo blago. Naime, pored visoke koncentracije vitamina C u kombinaciji s bioflavonoidima, kora citrusa, prema najnovijim saznanjima, sadrži tvari koje snižavaju razinu kolesterola gotovo kao najsuvremenija sredstva koja se koriste u tu svrhu (sitosteroli). Saznanja su objavljena u studiji američkih i kanadskih stručnjaka sredinom 2004. godine, a ljekovita tvar zove se polimetoksilirani flavon (PMF). Dok djeluje na snižavanje LDL frakcije, apsolutno nema djelovanja na HDL frakciju. A, za razliku od sitosterola, kora citrusa nema nikakvih sporednih djelovanja.

Kozarački kuhar
http://kozarackikuhar.blogger.ba
19/03/2006 14:04