beats by dre cheap

Voćni kruh

Prilozila Tufah

Potrebno je:
150 g sušenih krušaka
200 g suhih šljiva
100 g suhih kajsija
100 g suhih hurmi/datule
100 g suhih smokava
100 g cijelih lješnika (mogu i orasi)
250 g brašna tip 500
1/2 svježeg germe ili 1 kesica instant germe
50 ml soka od višanja
kašičica soli i muškata
Za ukras: sjeckani bademi
cijeli pistaći, višnje
malo šećera u prahu
Ostalo: Ulje, 3 kašike džema od kajsija

Priprema:
Kruške skuhati u malo vode, ocijediti ih i tu vodu sačuvati. Kruške, šljive, kajsije, hurme i smokve sitno isjeckati i pomiješati sa lješnicima(orasima). Brašno sipati u jednu veću posudu pa mu dodati germu i preliti sa 4 kašike vode u kojoj su se kuhale kruške. Ostaviti oko 10 minuta da nadođe. Zatim sve dobro izraditi i doljevati sok od višanja i vodu od krušaka, dok se ne napravi meko tijesto. Prekriti tijesto i ostaviti ga oko 40 minuta na toplom mjestu da nadolazi. Kad tijesto nadođe dodati mu svo voće i sve dobro sjediniti. Tijesto staviti u jednu veću tepsiju ili dvije manje vatrostalne posude, pokriti salvetom i ostaviti još 10 minuta da nadođe.
Peći na 180-200°C, oko sat vremena. Zagrijati džem i preliti njime pečen kruh. Ukrasiti bademima, pistaćima i višnjama. Ostaviti da se ohladi, i ohlađen posuti šećerom u prahu. Umjesto soka od višnja mozete koristiti, narancu, ili vec sta imate .
Prijatno...........

Kozarački kuhar
http://kozarackikuhar.blogger.ba
20/03/2006 09:15