beats by dre cheap

Lazanje s mesom i šampinjonima

Sastojci:
250 g kuhanih lazanja
500 g miješanog mljevenog mesa
4 kaüike maslinovog ulja ,sol i biber
1 vezica peršina ,1 veća glavica luka
3 režnja češnjaka
400 g paradajza,400 g šampinjona
1 kasika pirea od paradajza
1 žlica origana

Umak:
60 g glatkog brašna ,60 g maslaca
1 l mlijeka ,1 lovorov list
1 grančica majčine dušice
100 g ribanog parmezana
maslac za tepsiju i za polijevanje

Priprema:
Očišćene i oprane šampinjone narežite na listiće. Sitno nasjeckajte luk, kao i oprani peršun. Paradajz obarite vrućom vodom, ogulite i narežite na veće komade. Za bešamel umak na maslacu lagano popržite brašno, pazeći da ne potamni. Zalijte ga mlijekom stalno miješajući zicom za snijeg. Umak začinite solju, paprom, lovorovim listom i majčinom dušicom te lagano kuhajte 25 minuta na sasvim blagoj vatri. Potom bešamel umak prema potrebi protisnite kroz fino sito, a biljne začine izvadite.
Mljeveno meso začinite solju, paprom i origanom. U većoj tavi na dobro ugrijanome ulju najprije svijetlo popržite luk, potom dodajte meso i zajedno pržite. Kasnije pridodajte češnjak, paradajz, pire od paradajza, peršun i šampinjone. Nadjev kuhajte još oko pola sata dok se višak tekućine ne ukuha, a smjesa postane prilično gusta. Prema potrebi umak dodatno začinite solju ili biberom.
Pećnicu ugrijte na 200°C. Dno vatrostalne zdjele premažite masnoćom i tankim slojem bešamel umaka. Na njega stavite red lazanja pa zatim naizmjence nanesite umak, mesni ragu i parmezan. Ovaj postupak ponavljajte dok ne utrošite sve sastojke, a završite slojem mesnog nadjeva prelivenog bešamelom. Površinu obilno pospite parmezanom i prelijte rastopljenim maslacem. Lazanje pecite 40 minuta u donjem dijelu pećnice, zatim ih još tople narežite na porcije u posudi u kojoj su se pekle.Prijatno !!!

Kozarački kuhar
http://kozarackikuhar.blogger.ba
21/03/2006 23:17