beats by dre cheap

Musaka od patlidžana

Potrebno:
5 patlidžana
500 g mljevenog mesa
150 g luka
2 češnja češnjaka
3 do 4 svježe paradajza ili padadajz pirea iz konzerve
1 vezica peršina
lovorov list
so,biber
100 ml maslinova ulja
1 kasika vegete

Za bešamel umak:
40 g maslaca
30 g brašna
500 ml mlijeka
1 kasika parmezana
2 jaja
so,biber

Priprema:
Patlidžane narežite na ploške, posolite ih i ostavite neka malo odstoje. Isperite ih vrućom vodom i osušite kuhinjskim papirom. Složite ih na pleh koji ste obložili aluminijskom folijom i namazali maslinovim uljem. Patlidžane pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 15 minuta.
Na maslinovu ulju kratko proprzite nasjeckani luk, a zatim i mljeveno meso. Dodajte narezane paradajze ili pire od paradajza, lovorov list, biber, zgnječeni češnjak i vegetu. Przite zalijevajući vodom. Kad meso omekša, dodajte nasjeckani peršin.
Priprema bešamela:
Na rastopljenu maslacu kratko proprzite brašno, zalijte hladnim mlijekom i kuhajte miješajući oko 5 minuta. Dodajte sol, biber i parmezan.
Bešamel malo ohladite i umiješajte prethodno razmućena jaja.
U vatrostalnu posudu složite red patlidžana, po njima rasporedite dio przenog mesa, na to ponovno složite patlidžane, przeno meso te završite slojem patlidžana. Sve zalijte pripremljenim bešamelom.
Musaku pecite u pećnici zagrijanoj na 220°C 20 do 30 minuta. Prijatno....

Kozarački kuhar
http://kozarackikuhar.blogger.ba
25/04/2006 09:23