beats by dre cheap

Mali savjeti

-Loš miris u frižideru-desi se ponekad da kada otvorimo frižider, miriše na sve i svašta. Veoma lako možemo da rješimo taj problem.
Odsjeći dio najlonske čarape, sipati 4 kašike kafe i zavezati čarapu. Staviti u frižider i svi neugodni mirisi će da nestanu.
-Mlijeko neće pokipiti ako rub lonca u kome se ono kuha namažemo puterom ili margarinom.
-Mlijeko neće zagorjeti ako u sudu u kome namjeravate da kuhate mlijeko prvo prokuhate malu količinu vode, a zatim nalijete mlijeko.
-Kajmak se neće uhvatiti na mlijeku, ako ga odmah poslije kuhanja poklopimo i stavimo u posudu sa hladnom vodom pa povremeno promješamo. Tako ćemo sve hranljive sastojke sačuvati u mlijeku.
-Mlijeko, ljeti, bez frižidera možemo sačuvati ako ga prokuhamo, rashladimo i sipamo u čiste termos boce. Ako ih nemate, lonac sa rashlađenim mlijekom pokrijte plastičnom ili alu folijom i ostavite na neko hladno mjesto.
-Zagorjelo mlijeko treba odmah preliti u drugu posudu procjedivši ga kroz čistu bjelu krpu i ostaviti da se ohladi. Neprijatan miris će se izgubiti.
-Miris pokipjelog mlijeka sa pleha će se izgubiti ako odmah kanemo nekoliko kapi sirćeta na pleh.
-Kiselo mlijeko možete sami napraviti tako što ćete u slatko mlijeko dodati par kapi limuna i 1-2 kašike kiselog mlijeka (gotovog) ili pavlake. U toploj prostoriji ili ljeti za nekoliko sati imaćete kiselo mlijeko koje poslije treba staviti u frižider.
-Slatka pavlaka lako će se ulupati ako je rashlađena, ali ne previše. Dobro je izvaditi je iz frižidera nekoliko minuta prije mućenja.
-Slatka pavlaka ne može da se umuti? Dodajte joj sirovo bjelance.
-Pravi puter ćete prepoznati na taj način što ćete u malo kuhanog mlijeka, dok je još vruće, ubaciti jedan komadić. Ako se odmah istopi, puter je pravi, dok margarinu treba malo više vremena za to.
-Sir će duže ostati svjež ako ga zamotamo u vlažnu krpu ili alu foliju.
-Sir ćemo lakše narendati ako rende namažemo uljem.
-Presječenu stranu sira treba namazati puterom i pokriti alu folijom, da se ne bi osušio.
-Kuhinjska so je svakako osnovni začin koji se dodaje jelima. Ako stavimo veću količinu soli, ona prouzrokuje veći prohtjev za jelom. Posljedice toga su štetni poremećaji, pa i gojaznost. Ako se namirnice spremaju kuhanjem, pa se sadržaj mineralnih sastojaka u znatnoj mjeri i očuva, količina soli se može smanjiti, pa čak i izostaviti. Ako iz konzerviranih namirnica želimo da uklonimo suvišnu so, ostavićemo ih neko vrijeme u vodi.
-Tvrdo meso-ako se desi da naidjete na neko malo starije meso (naročito pileće) možete da ga omekšate na sljedeći način: u vodu razmutite sodu-bikarbonu i sa tim rastvorom natopite pamučnu krpu, a zatim uvijete meso i ostavite da prenoći
-Jela kuhati na niskoj temperaturi i uvek poklopljena
Manje se gube vitamini, a i mnogo su ukusnija.
-Kamenac koji se nataložio u posudi najlakše je očisiti ako u sud sipate malo mineralne vode i stavite dva sirova krompira, pa sve to dobro prokuhate.
-Ako želite da omlet bude sočan, onda prilikom mućenja za svako jaje dodati po kašičicu vode i po kašičicu mlijeka. Pa zatim pržiti na tihoj vatri da bolje naraste.
-Salama će duže trajati u frižideru ako se uvije u aluminijumsku foliju
-Brokoli, grašak ili boranija ne kuhaju se predugo. Treba ih ubaciti u ključalu slanu vodu na pet minuta i brzo ohladiti hladnom vodom da bi sačuvali lijepu boju.
- Ulje u tavi neće prskati ako prvo stavite malo soli, pa tek onda ulje.
-Meso treba prati na brzinu, pod tekućom vodom. Nikada ga ne treba držati u vodi, jer će izgubiti veliko dio važnih sastojaka
-Pileće meso imaće hrskavu koricu ako se tokom pečenja preliva limunovim sokom razblaženim u malo vode


Kozarački kuhar
http://kozarackikuhar.blogger.ba
02/05/2006 09:07