beats by dre cheap

Domaći ajvar

Priložila AmelaB.
Potrebno:
5 kg crvene paprike
1,5 crnog patlidžana
1 l ulja,sirće,so
4-5 češnji bjelog luka
po želji: 2-3 ljute paprike
Način pripreme:
Očistiti sjemenke od paprike i isjeći je na 4-5 djelova uzduž. Patlidžan izrezati na kolutove debljine ca. 2-3 cm.
U veću posudu staviti vodu, ca 4-5 litara i dodati malo soli i jedan fildžan sirćeta. Prokuhati a zatim obarivati papriku i patlidžan. Kad stavimo paprike unutra, otprilike pregršt i po, sačekati da prokuha i onda nek kuha 3-4 min, a zatim izvaditi u tepsiju ili neku dublju plastiku. Isto uraditi i sa patlidžanom. Zatim sve samljeti u mašini za faširanje mesa. Izmješati bjeli luk, koji ste sitno isjeckali ili zgnječili, i po želji ljutu papriku, ako želite da bude ljuto. Možete staviti u dvije posude da kuha, jer ionako ima dosta smjese da se kuha u dvije posude. Jednu napravite blagu, a drugu ljutu po vašem ukusu. Kuhati oko 1 h na blagoj vatri a zatim dodati oko pola litra ulja i dalje kuhati uz povremeno mješanje. Nakon 1,5 sat bi trebalo biti gotovo.
U pripremljene galone (tegle, bocune) sipati jos vruće, do 1,5 cm od vrha galona, i onda zapeći u rerni dok se po vrhu ne uhvati malo korice i onda preliti sa uljem do vrha. Zatim još tako vruće zaklopiti i staviti na hladno mjesto, najbolje u podrum.
Napomena: Galoni bi trebali biti još mokri od vode, kad sipate u njega ajvar, najbolje operite ih u vrućoj vodi malo prije nego sto počnete sipati ajvar. Tako je manja sansa da popucaju od jake toplote. Prijanto !!!

Kozarački kuhar
http://kozarackikuhar.blogger.ba
09/09/2006 15:11