beats by dre cheap

Ukusna riža

[URL=http://imageshack.us][IMG]http://img101.imageshack.us/img101/7299/prveslike327yp4.jpg[/IMG][/URL]
Potrebno:
250 gr riže (langkorn)
300 gr junetine bez kosti
1 kašika senfa
2-3 mrkve
1 komorača
250 gr šampinjona
1 kašika škorbnog brašna
3 dl mljeka
so, biber, kurkuma, vegeta
kocka za juhu od povrća
malo putera i malo ulja
 
Način pripreme:
Skuhati rižu po upustvu na kesici. Isjeći meso na željene komade i dobro začiniti U pretis loncu preprziti meso dok dobro zarumeni. Dodati senf i jos malo prepržiti i nasuti 2-3 dl vode. Uklopiti i kuhati oko 15 min (nakon što porpisti). Sačekati da se skala spusti otvoriti i izmješati. Zatim dodati isječenu mrkvu i komoraču. Ponovo dodati vode koliko je potrebno da se kuha u pretisu. Uklopiti i kuhati jos 5-6 min nakon što propišti. Skinuti sa pleha. Po potrebi otklopljeno pustiti da uvrije. Ako koristimo obične šerpe kuhanje je duže i ne treba toliko tečnosti.
Prepržiti šampinjone na malo ulja dok malo porumene. Sasuti ih u neku posudu, a u toj posudi kuhati mljeko, škorbno brašno koje smo predhodno dobro izmješali i začinili po svom ukusu. Kuhati na laganoj temp oko 3-4 min.
 
Serviranje:
U rižu dodati začine i malo putera te je staviti u neki mali kalup ili soljicu kako bi smo oblikovali kugle. Napraviti od pola riše bijele kugle i servirati u oval, a u drugu polovicu dodati kurkumu i dobro izmjesati i napraviti isto kugle. Ako ne koristimo kurkumu možemo zamjeniti sa malo šafrana. Meso i povrće staviti sa jedne strane a sos i šampinjone sa druge strane ovala (kao na slici) ili sami nesto fantazirati..Prijatno!!!
 
 

Kozarački kuhar
http://kozarackikuhar.blogger.ba
11/10/2006 13:06