Dugo nisam isprobavala nove recepte ,no evo prilike da konacno podijelim i nesto novo s vama :).
Recept za jedan kolac koji je jednostavan za pripremu , ne uzima puno vremena a veoma je ukusan .
Potrebno je :
4 jaja,prasak za pecivo
2 kisele vrhnje
2 case secera ,2 case brasna ( za mjeru koristite case od kiselog vrhnja )
2 tegle tresanja(ca 700gr )
Ja koristim tresnje iz tegle. To je mjesavina tresanja ,vode i secera .Za kolac se koriste samo ocijedjene tresnje bez soka :). Kad je sezona tresanja naravno je bolje koristiti svjeze .
Za mrvice:
4 kasike istopljenog putera, 4 kasike secera,4 kasike brasna
Nacin pripreme:
Zumanjke i bjelanjke odvojite .Zumanjke pjenasto umutite, te im dodajte vrhnje,prasak za pecivo, secer i brasno.Tijesto dobro umutite mikserom . Bjelancad umutite u cvrst snijeg ,dodajte prethodno umucenoj smjesi i lagano promjesajte . Izlijte u pleh oblozen masnim papirom i pospite ocijedjenim tresnjama.Tresnje nije potrebno stiskati kako bi "potonule " u tijesto ,prilikom pecenja one same potonu na dno kolaca . Pospite sa mrvicama ( grudvicama -ne znam kako da ih nazovem ) koje ste dobili mjesajuci stopljen puter ,brasno i secer .Tijesto za mrvisene smije bilit lijepljivo nego se treba odvajati ,znaci po potrebi dodati nesto vise brasna ili secera.
Pecite 30-40 minuta na 200°C i .Pecen kolac pospite secerom u prahu . Kolac sijecite tek kad se dobro ohladi .
Prijatno !!!!
:))))))))))))) ko se to sjetio blogera kooo :))))
selamim i grlim 😉
koliko tih tresanja treba about kilo. dvije..
Majko Esidova , i ja sam tebe pozeljela 🙂
Mayo ,ja koristim one tresnje iz galona .
Unutra su tresnje ,voda i secer.
Tezina tresanja(znaci kad se ocijede od soka ,sok se ne korsiti u kolac :)) u jendom galonu je 350 gr ,znaci to bi bilo 700gr u oba.
Meni jer ovaj kolac odlican ,pravila sma ga vec dva vikenda zaredom i bas se brzo pojeo . Prvi put sam pravila sa samo jednom teglom tresanja a drugi put sam stavila dvije i ova druga verzija mi se puno vise dopala :).
Idem da prepravim podatke u receptu.
http://bloglovin.blogger.ba – prijavi svoj blog na takmičenje.
upravo sam napravila tvoj kolac, umjesto tresanja kupila sam visnje (nisam ti ja nigdje vidjela tresnje u tegli), samo sto su moje “mrvice” vrlo vidljive, ne znam sada da li to tako treba ili ne….kad izvadim komad slikacu i javiti kakav je ukus…u svakom slucaju da je brz – jeste 🙂