Kolac sa tresnjama

Dugo nisam isprobavala nove recepte ,no evo prilike da konacno podijelim i nesto novo s vama :).

Recept za jedan kolac koji je jednostavan za pripremu , ne uzima puno vremena a veoma je ukusan .

Potrebno je :

4 jaja,prasak za pecivo

2 kisele vrhnje

2 case secera ,2 case brasna ( za mjeru koristite case od kiselog vrhnja )

2 tegle tresanja(ca 700gr )

Ja koristim tresnje iz tegle. To je mjesavina  tresanja ,vode i secera .Za kolac se koriste samo ocijedjene tresnje bez soka :). Kad je sezona tresanja naravno je bolje koristiti  svjeze .

Za mrvice:

4 kasike istopljenog putera, 4 kasike secera,4 kasike brasna

Nacin pripreme:

Zumanjke i bjelanjke odvojite .Zumanjke pjenasto umutite, te im dodajte vrhnje,prasak za pecivo, secer i brasno.Tijesto dobro umutite mikserom . Bjelancad umutite u cvrst snijeg ,dodajte prethodno umucenoj smjesi i lagano promjesajte . Izlijte u pleh oblozen masnim papirom i pospite ocijedjenim tresnjama.Tresnje nije potrebno stiskati kako bi "potonule " u tijesto ,prilikom pecenja one same potonu na dno kolaca . Pospite sa mrvicama ( grudvicama -ne znam kako da ih nazovem ) koje ste dobili mjesajuci stopljen puter ,brasno i secer .Tijesto za mrvisene smije bilit lijepljivo nego se treba odvajati ,znaci po potrebi dodati nesto vise brasna ili secera.

Pecite 30-40 minuta na 200°C i .Pecen kolac pospite secerom u prahu . Kolac sijecite tek kad se dobro ohladi .

 

Prijatno !!!!

 

6 komentara

  1. Mayo ,ja koristim one tresnje iz galona .
    Unutra su tresnje ,voda i secer.
    Tezina tresanja(znaci kad se ocijede od soka ,sok se ne korsiti u kolac :)) u jendom galonu je 350 gr ,znaci to bi bilo 700gr u oba.
    Meni jer ovaj kolac odlican ,pravila sma ga vec dva vikenda zaredom i bas se brzo pojeo . Prvi put sam pravila sa samo jednom teglom tresanja a drugi put sam stavila dvije i ova druga verzija mi se puno vise dopala :).

    Idem da prepravim podatke u receptu.

  2. upravo sam napravila tvoj kolac, umjesto tresanja kupila sam visnje (nisam ti ja nigdje vidjela tresnje u tegli), samo sto su moje “mrvice” vrlo vidljive, ne znam sada da li to tako treba ili ne….kad izvadim komad slikacu i javiti kakav je ukus…u svakom slucaju da je brz – jeste 🙂

Komentariši